Weight Gainers | Uitleg, Functie, Voordelen & Nadelen (2024)

Heb je moeite met aankomen? Zowel in gewicht als in spiermassa? Dan zijn weightgainers mogelijk een handig hulpmiddel voor jou. Weightgainer shakes bevatten ingrediënten die er aan bij kunnen dragen dat je in gewicht aankomt. Helemaal wanneer het innemen van een weight gainer wordt gecombineerd met gebalanceerde dagelijkse voeding en krachttraining.

Weight gainers zijn al jaren een populair voedingssupplement. Vooral onder krachtsporters en bodybuilders. Het bevat veel voedingsstoffen die eraan bijdragen dat je in gewicht aankomt. Alle stoffen die in een weight gainer zitten, kun je ook verkrijgen uit normale voeding. Weight gainers zijn daarom een goede aanvulling op je dagelijkse voeding en een gezonde levensstijl.

Wil je echt alles over dit populaire fitnesssupplement weten, lees dan vooral verder. Hieronder lees je de exacte functie van weightgainer shakes, welke ingrediënten ze bevatten en welke soorten er zijn. Ook lees je alles over de voor- en nadelen van dit supplement.

Onderaan vind je nog een overzicht van de beste weightgainer shakes. Scrol snel verder.

Inhoudsopgave

  1. Wat is een weight gainer?
  2. Welke ingrediënten zitten in weightgainers?
  3. Wat zijn de voordelen van weightgainers?
  4. Weight gainer nadelen
  5. Voor wie kunnen massgainers geschikt zijn?
  6. Wat is de beste weight gainer?
  7. Conclusie
  8. Veelgestelde vragen
  9. Bronnen

Wat is een weight gainer?

Een weight gainer is een voedingssupplement dat ontworpen is om mensen te helpen bij het aankomen van gewicht, meestal in de vorm van spiermassa. Het bestaat meestal uit een combinatie van koolhydraten, eiwitten en vetten. Vaak aangevuld met verschillende vitaminen en mineralen.

Deze weight gainers worden vaak gebruikt door mensen die moeite hebben om voldoende calorieën binnen te krijgen via hun normale dieet of voedingspatroon, zoals mensen die veel trainen en mensen met een snel metabolisme. Ze zijn ideaal als aanvulling op de dagelijkse voeding en kunnen mensen met een intensief trainingsprogramma helpen om spiermassa op te bouwen en gewichtstoename te bevorderen.

Wat doet het met je lichaam?

Een weight gainer kan verschillende effecten hebben op het lichaam. De ingrediënten worden op verschillende manieren opgenomen door het lichaam, afhankelijk van hun chemische samenstelling en de individuele fysiologie van een persoon.

Het doel is mensen voorzien van een flinke dosis voedingsstoffen om te groeien en presteren. Daarom bevatten gainers vaak een mix van eiwitten, koolhydraten, vetten en andere voedingsstoffen. Sommige van deze stoffen worden snel door het lichaam opgenomen, bijvoorbeeld als extra energiebron voor het lichaam. Terwijl andere ingrediënten bijdragen aan het bevorderen van het herstel na een zware training, waardoor je spieren sneller kunnen herstellen en groeien.

Door de extra eiwitten kunnen gebruikers ook een toename van spiermassa ervaren als ze het supplement combineren met krachttraining. De exacte werking verschilt dus per massgainer en hangt af van de samenstelling van het supplement.

Hieronder lees je meer over de verschillende ingrediënten die in de meeste weightgainers zitten en welke functie ze hebben.

Weight Gainers | Uitleg, Functie, Voordelen & Nadelen (1)

Welke ingrediënten zitten in weightgainers?

Weightgainer shakes bevatten dus meestal een combinatie van verschillende ingrediënten, met eiwitten, koolhydraten en vetten als hoofdingrediënten. Hieronder staan de belangrijkste ingrediënten, samen met hun functies:

  • Koolhydraten: koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor het lichaam. Ze leveren de brandstof die nodig is voor lichamelijke activiteiten en ondersteunen de spierglycogeenvoorraden, wat belangrijk is voor intensieve trainingen en herstel.1

    Meestal bevatten weight gainers een mix van koolhydraten. Zowel simpele als complexe koolhydraten. Bijvoorbeeld complexe koolhydraten zoals maltodextrine, havermeel, bruine rijstmeel of quinoa. En eenvoudige koolhydraten zoals dextrose of fructose.

  • Eiwitten: weight gainers bevatten ook vaak een mix van eiwitten, zoals whey eiwitten, plantaardige eiwitten of caseïne eiwitten. Deze heeft het lichaam nodig voor spiergroei, herstel en onderhoud. Ze voorzien het lichaam van aminozuren, de bouwstenen van spieren, en hebben een cruciale rol bij het opbouwen van spiermassa.2
  • Vetten: weight gainers kunnen verschillende vetten bevatten, zoals MCT-olie, lijnzaadolie, kokosolie of andere bronnen van onverzadigde vetten. Vetten bevatten veel calorieën en zijn onder andere belangrijk voor het handhaven van hormonale balans en het ondersteunen van celmembranen. Ze geven ook energie aan het lichaam.3
  • Vitaminen en mineralen: weight gainers kunnen vitaminen en mineralen bevatten om de algemene gezondheid te ondersteunen en het lichaam te voorzien van essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor tal van lichaamsfuncties. Vitaminen en mineralen zijn essentieel voor tal van lichaamsfuncties, waaronder het metabolisme, immuunsysteem, de botgezondheid en het herstelproces na een training.
  • Vezels: sommige weight gainers bevatten vezels zoals inuline, psylliumvezels of havervezel om de spijsvertering te ondersteunen en een verzadigd gevoel te geven. Hoewel weight gainers meestal minder vezels bevatten dan normale voedingsmiddelen, kan een kleine hoeveelheid toch een bijdrage leveren.
  • Smaakstoffen en zoetstoffen: tenslotte bevatten de meeste weightgainers smaak- en zoetstoffen om de smaak te verbeteren. Dit kunnen natuurlijke of kunstmatige smaakstoffen en zoetstoffen zijn bevatten.
Let op! De exacte samenstelling van deze ingrediënten verschilt per merk en product. Het is belangrijk om het etiket te lezen en de ingrediënten zorgvuldig te controleren om er zeker van te zijn dat het product voldoet aan je specifieke behoeften en doelen. Let ook altijd op hoeveel suiker het bevat.

Wat zijn de voordelen van weightgainers?

Je hebt al het een en ander kunnen lezen over de voordelen van weightgainers, vooral voor mensen die willen aankomen in gewicht en daar moeite bij hebben. Hieronder staan nog zes voordelen van weightgainers:

  1. Calorierijke voeding: weight gainers bevatten veel calorieën en zijn een handige manier om snel een grote hoeveel calorieën binnen te krijgen. Deze extra calorieën kunnen krachtsporters helpen bij het creëren van een calorie-overschot, wat gunstig is voor spiergroei.
  2. Goede eiwitbron: door het hoge eiwitgehalte kunnen weight gainers bijdragen aan het bevorderen van spiergroei, herstel en onderhoud, vooral wanneer ze worden gecombineerd met krachttraining. Eiwitten zijn essentieel voor het opbouwen en repareren van spierweefsel.

    Let wel op! Eiwitshakes bevatten meer eiwitten dan weightgainers.

  3. Snelle energiebron: de koolhydraten in weight gainers bieden een snelle bron van energie, wat gunstig kan zijn voor mensen die intensief trainen en extra brandstof nodig hebben om hun prestaties te ondersteunen. Dit is natuurlijk ook gunstig voor krachtsporters.
  4. Makkelijke voedingsbron (voor onderweg): weigt gainers bevatten veel voedingsstoffen en zijn handig voor onderweg. Ze zijn vaak verkrijgbaar in poedervorm en hoeven alleen te worden gemengd met water of melk. Dit maakt ze handig voor mensen die vaak onderweg zijn of niet de tijd hebben om een uitgebreide maaltijd te bereiden.
  5. Ideale aanvulling op dagelijkse voeding: weight gainers kunnen ook vitaminen, mineralen en andere essentiële voedingsstoffen bevatten die nodig zijn voor een gezond voedingspatroon. Dit kan helpen om eventuele tekorten aan voedingsstoffen aan te vullen en dagelijks voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.
  6. Handige maaltijdvervanging: omdat weight gainers veel voedingsstoffen bevatten en gemakkelijk te bereiden en te consumeren zijn, kunnen ze een handige optie zijn om een maaltijd te vervangen wanneer je niet genoeg tijd hebt. We raden wel aan om niet al je maaltijden te vervangen voor een shake.

Weight gainer nadelen

Hoewel weight gainers verschillende voordelen bieden, zijn er ook een aantal (potentiële) nadelen om rekening mee te houden:

  1. In vet aankomen: weight gainers bevatten veel calorieën. Als je te veel shakes drinkt en te weinig beweegt of sport, kan dat leiden tot ongewenste gewichtstoename in de vorm van vet in plaats van spiermassa.
  2. Hoge suiker- en vetgehaltes: sommige weight gainers bevatten veel suiker en vet om het caloriegehalte te verhogen. Goedkope suikers en vetten kun je beter vermijden, omdat het slecht is voor je gezondheid en kan leiden tot gewichtstoename in de vorm van vet.
  3. Spijsverteringsproblemen: de hoge hoeveelheden koolhydraten en eiwitten in weight gainers kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken bij sommige mensen, zoals een opgeblazen gevoel, gasvorming, diarree of obstipatie.
  4. Kunstmatige ingrediënten: sommige weight gainers bevatten kunstmatige smaakstoffen, kleurstoffen, conserveermiddelen of andere toevoegingen die niet gezond zijn. Je kunt beter kiezen voor supplementen met natuurlijke ingrediënten en weinig ongezonde toevoegingen.
  5. Kosten: weight gainers zijn relatief duur zijn in vergelijking met het verkrijgen van dezelfde voedingsstoffen uit normaal voedsel. Je kunt ook zelf een weightgainer shake maken, bijvoorbeeld met eiwitpoeder, havermout, banaan, melk, kaneel en noten en pinda’s.
Het is belangrijk om te onthouden dat weightgainers, ondanks dat ze veel voedingsstoffen zijn, geen volledige vervangers zijn van een hoofdmaaltijd. We raden aan om ze met mate te gebruiken als onderdeel van een algeheel voedings- en trainingsprogramma. Het kan wel een goede optie zijn als tussendoortje of voor bij een maaltijd. Zorg er in ieder geval voor dat je gevarieerd en gebalanceerd eet om zo veel mogelijk voedingsstoffen binnen te krijgen.

Voor wie kunnen massgainers geschikt zijn?

Je hebt hierboven alles kunnen lezen over de werking en het nut van weightgainers. Daardoor weet je al een beetje voor wie het supplement geschikt is en voor wie niet. Als aanvulling op eerder genoemde informatie staan hieronder nog enkele situaties waarin weightgainers een handige oplossing kunnen bieden:

  • Mensen met een snelle stofwisseling die moeite hebben om gewicht aan te komen en spiermassa op te bouwen, zelfs met een calorierijk dieet en regelmatige krachttraining.
  • Sporters die streven naar maximale spiergroei, krachttoename en gewichtstoename als onderdeel van hun trainings- en prestatiedoelen, zoals bodybuilders, gewichtheffers en voetballers.
  • Mensen die van nature een hoog metabolisme hebben en moeite hebben om voldoende calorieën binnen te krijgen om aan hun energiebehoefte te voldoen.
  • Mensen met ondergewicht die extra calorieën nodig hebben om aan te komen en een gezond gewicht te bereiken.
  • Mensen die moeite hebben om grote hoeveelheden voedsel te eten vanwege een verminderde eetlust of spijsverteringsproblemen.

Wat is de beste weight gainer?

Ons team heeft onderzocht wat de beste weight gainers van dit moment zijn. Bij ons onderzoek hebben we op verschillende factoren gelet, waaronder de samenstelling van de formule, in welke hoeveelheden de ingrediënten zijn toegevoegd en of er onnodige toevoegingen in zitten. Al deze informatie hebben we in een zogeheten koopgids verwerkt.

Een koopgids bestaat uit een overzicht van de beste producten, in dit geval de beste weight gainers. Meestal vijf tot acht producten. Per product lees je alle voor- en nadelen en waarom ze zo goed zijn. Ook lees je waar je op moet letten bij het kopen van een weight gainer. Zo helpen we jou bij het maken van een goede koopbeslissing.

Klik op de link om de beste weight gainers van dit moment te bekijken.

Waar kun je weight gainers kopen?

Er zijn tientallen online aanbieders van deze shakes en andere supplementen. Van grote supplementenketens tot kleinschalige verkopers en supplementen van influencers.

Zie hieronder de drie bekendste en grootste bedrijven in Nederland:

  1. Body & Fit
  2. XXL Nutrition
  3. Myprotein

Andere supplementen bestellen?

*Ons team onderzoekt en vergelijkt voedingssupplementen en maakt een selecte van de beste supplementen. Dit verwerken we in een uitgebreide koopgids met gratis advies en tips. Op onze website vind je onder andere de best geteste weightgainers, beste pre-workout, beste creatine, beste eiwitpoeder en ga zo door. Klik op de link om de beste supplementen te bekijken.

Conclusie

De belangrijkste conclusie is dat weightgainers veilig kunnen worden geconsumeerd. Het is een normaal voedingsproduct dat met vertrouwen kan worden geconsumeerd. Ze bevatten ingrediënten die ook in dagelijkse voeding voorkomen en zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Wel kunnen sommige mensen bijwerkingen ervaren, zoals pijn in de buik.

Let ook op dat sommige shakes gezonder zijn dan andere. Het verschil zit vooral in het aantal toegevoegde ingrediënten. Zowel in positieve als in negatieve zin. Weightgainers kunnen (veel) kunstmatige toevoegingen en suikers bevatten. Aan de andere kant kunnen ze verrijkt zijn met aanvullende supplementen en ingrediënten, zoals BCAA’s, creatine, vitamines en mineralen. Controleer daarom goed de ingrediëntenlijst en koop bij voorkeur een zo natuurlijk mogelijk product.

Als we naar de werking en toegevoegde waarde van het supplement kijken dan kunnen we alleen maar positief zijn. Weight gainers zijn een goede aanvulling op dagelijkse voeding en bevatten vaak veel voedingsstoffen. Ze kunnen je doelen ondersteunen, zoals betere sportprestaties en gewichtstoename.

Veelgestelde vragen

Zijn weightgainers veilig?

Ja, weightgainers zijn over het algemeen veilig en kunnen met vertrouwen worden geconsumeerd. Het is een ‘normaal voedingsproduct’ dat meestal ingrediënten bevat die je ook in dagelijkse voeding kunt vinden. Het is wel belangrijk om het etiket te lezen, om mogelijke allergenen en ingrediënten waar je allergisch voor bent te controleren.

Hoeveel calorieën zitten in weightgainers?

Het caloriegehalte van weightgainers verschilt per merk, de samenstelling en de portiegrootte. Over het algemeen bevatten weightgainers een aanzienlijke hoeveelheid calorieën per portie, vaak variërend van 300 tot 1200 calorieën of meer.

Helpen weightgainers om spieren op te bouwen?

Weight gainers kunnen helpen bij het opbouwen van spieren wanneer ze worden gecombineerd met regelmatige krachttraining en voldoende dagelijkse voeding. Ze bevatten onder andere een grote hoeveelheid calorieën, koolhydraten en eiwitten die essentieel zijn voor spiergroei en herstel.

Zijn weightgainers geschikt voor mensen die willen afvallen?

Weight gainers zijn over het algemeen niet geschikt voor mensen die willen afvallen, omdat ze vaak een hoog caloriegehalte hebben en vooral bedoeld zijn om gewichtstoename te bevorderen. Voor gewichtsverlies zijn producten met een lager caloriegehalte en een hoger eiwitgehalte geschikter, zoals eiwitshakes.

Hoeveel keer per dag moet je een weightgainer shake drinken?

Dit hangt af van je persoonlijke doelen, caloriebehoeften en levensstijl. Over het algemeen kunnen weight gainers één tot enkele keren per dag worden geconsumeerd als aanvulling op je normale maaltijden en snacks.

Wat is het verschil tussen een eiwitshake en een weightgainer?

Eiwitshakes en weightgainers zijn beide populaire supplementen die voornamelijk worden gebruikt door mensen die hun fitnessresultaten willen bevorderen, maar ze bevatten verschillende ingrediënten. Eiwitshakes bevatten voornamelijk eiwitten en zijn vooral gericht op het bevorderen van spiergroei en herstel, terwijl weightgainers naast eiwitten meestal ook koolhydraten, vetten en andere voedingsstoffen bevatten om gewichtstoename te ondersteunen.

Kom je met een weightgainer aan in vet of in spiermassa?

Als je weightgainer shakes drinkt zonder een passend trainingsprogramma of als de totale calorie-inname te hoog is, kan dit leiden tot vettoename. Om in spiermassa aan te komen is het daarom belangrijk om regelmatig krachttraining te doen.

Hoelang duurt het tot je resultaten ziet van weightgainers?

Dit varieert en is afhankelijk van factoren zoals je trainingsprogramma, genetica, voedingspatroon en consistentie. Sommige mensen kunnen binnen enkele weken veranderingen opmerken, terwijl anderen mogelijk wat langer nodig hebben.

Wat is de beste tijd om een weightgainer shake te gebruiken?

Weightgainers kunnen in principe op elk moment van de dag worden geconsumeerd. Sommige mensen geven er de voorkeur aan om weightgainers voor de training te gebruiken als een bron van energie, terwijl anderen ze na de training consumeren voor spiergroei en herstel.

Kunnen weightgainers worden gecombineerd met andere supplementen?

Ja, weightgainers kunnen veilig worden gecombineerd met andere supplementen zoals creatine, BCAA’s, eiwitshakes en multivitaminen. Het is wel belangrijk om de totale inname van voedingsstoffen te controleren en niet te overdrijven met supplementen.

Hoelang kun je weightgainers blijven gebruiken?

Je kunt ze zo lang gebruiken als je wil. Er is geen tijdslimiet. Sommige mensen gebruiken ze voor een korte periode om een bepaald gewicht te bereiken, terwijl anderen ze regelmatig blijven gebruiken als aanvulling op hun dagelijkse voeding en trainingsroutine.

Zijn weightgainers ook geschikt voor vrouwen?

Weightgainers zijn geschikt voor mannen en vrouwen. Vrouwen kunnen er wel goed aan doen om kleinere porties te consumeren of te zoeken naar weightgainers met lagere calorie- en eiwitgehalten als dat meer geschikt is voor hun behoeften.

Bronnen

  1. Healthline – Key functions of carbohydrates ↩︎
  2. Pubmed – International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise ↩︎
  3. Healthline – Healthy fats vs. unhealthy fats ↩︎
Weight Gainers | Uitleg, Functie, Voordelen & Nadelen (2024)
Top Articles
Winning NFL Insights: Your Guide to Sports Chat Place Predictions - The Football Educator
Naruto - How long was it between Graduation and Wave?
11 beste sites voor Word-labelsjablonen (2024) [GRATIS]
Nfr Daysheet
Ds Cuts Saugus
Sarah F. Tebbens | people.wright.edu
Bucks County Job Requisitions
360 Training Alcohol Final Exam Answers
What is IXL and How Does it Work?
3656 Curlew St
No Strings Attached 123Movies
Babyrainbow Private
Kinkos Whittier
Guidewheel lands $9M Series A-1 for SaaS that boosts manufacturing and trims carbon emissions | TechCrunch
Jesus Calling Oct 27
Ostateillustrated Com Message Boards
Saatva Memory Foam Hybrid mattress review 2024
Ukc Message Board
VERHUURD: Barentszstraat 12 in 'S-Gravenhage 2518 XG: Woonhuis.
Project, Time & Expense Tracking Software for Business
Toyota Camry Hybrid Long Term Review: A Big Luxury Sedan With Hatchback Efficiency
Sef2 Lewis Structure
Bjerrum difference plots - Big Chemical Encyclopedia
Governor Brown Signs Legislation Supporting California Legislative Women's Caucus Priorities
A Person That Creates Movie Basis Figgerits
Sister Souljah Net Worth
Prey For The Devil Showtimes Near Ontario Luxe Reel Theatre
Cardaras Funeral Homes
Receptionist Position Near Me
Till The End Of The Moon Ep 13 Eng Sub
Barbie Showtimes Near Lucas Cinemas Albertville
What are the 7 Types of Communication with Examples
Que Si Que Si Que No Que No Lyrics
Vitals, jeden Tag besser | Vitals Nahrungsergänzungsmittel
Barrage Enhancement Lost Ark
PA lawmakers push to restore Medicaid dental benefits for adults
Go Upstate Mugshots Gaffney Sc
Chuze Fitness La Verne Reviews
Los Garroberros Menu
Weather Underground Corvallis
Craigslist Farm And Garden Reading Pa
ACTUALIZACIÓN #8.1.0 DE BATTLEFIELD 2042
Lucyave Boutique Reviews
Satucket Lectionary
Brake Pads - The Best Front and Rear Brake Pads for Cars, Trucks & SUVs | AutoZone
Denise Monello Obituary
John M. Oakey & Son Funeral Home And Crematory Obituaries
Lyons Hr Prism Login
The Quiet Girl Showtimes Near Landmark Plaza Frontenac
Gameplay Clarkston
E. 81 St. Deli Menu
Bunbrat
Latest Posts
Article information

Author: Twana Towne Ret

Last Updated:

Views: 6349

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Twana Towne Ret

Birthday: 1994-03-19

Address: Apt. 990 97439 Corwin Motorway, Port Eliseoburgh, NM 99144-2618

Phone: +5958753152963

Job: National Specialist

Hobby: Kayaking, Photography, Skydiving, Embroidery, Leather crafting, Orienteering, Cooking

Introduction: My name is Twana Towne Ret, I am a famous, talented, joyous, perfect, powerful, inquisitive, lovely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.